Οδηγίες χρήσης και συντήρησης

1. Χρήσιμες συμβουλές για καναπέδες

odigies xriris 11

Για να πετύχετε την καλύτερη δυνατή συντήρηση της φόρμας ενός καναπέ πρέπει να φροντίζετε να κάθονται όσα άτομα προβλέπονται από τον κατασκευαστή σε κάθε τμήμα του καναπέ (διθέσιος, τριθέσιος, κτλ).

 

Αν για παράδειγμα σε ένα διθέσιο καναπέ κάθονται συστηματικά τρία ή τέσσερα άτομα είναι πάρα πολύ πιθανό αυτός ο καναπές να κάτσει ή και να σπάσει, συντομότερα από το προβλεπόμενο ή να αντιμετωπίσει κάποιο άλλο, ενδεχομένως ακόμα πιο σοβαρό πρόβλημα, που όμως θα οφείλεται στην κακή χρήση του προϊόντος και όχι στην κατασκευή του.

 

Τα μπράτσα, η πλάτη και γενικότερα τα στοιχεία του σκελετού ενός καναπέ δεν πρέπει να επιβαρύνονται. Αποφύγετε με κάθε τρόπο το κάθισμα στο μπράτσο ή στην πλάτη ενός καναπέ! Είναι πολύ σημαντικό να κατανοούμε και να σεβόμαστε το εκάστοτε προϊόν.

 

Δεν γίνεται για παράδειγμα να χοροπηδούν είτε παιδιά, είτε ενήλικες στον καναπέ και να νομίζουμε ότι ευθύνεται το προϊόν για την φθορά του.

 

Σε περίπτωση που ένας καναπές διαθέτει αποσπώμενο ύφασμα και θέλετε να το καθαρίσετε, φροντίστε να το αφαιρέσετε προσεκτικά και να ακολουθήσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή ή να απευθυνθείτε σε κάποιο καθαριστήριο που ειδικεύεται σε υφάσματα επιπλώσεων. Είναι πολύ σημαντικό να μην πάρετε κάποια πρωτοβουλία χωρίς να είστε σίγουροι πρώτα, γιατί μπορεί να δημιουργήσετε ανεπανόρθωτη ζημιά στον καναπέ σας. Σε περιπτώσεις απλού τοπικού καθαρισμού σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε κάποιο εξειδικευμένο προϊόν για στεγνό καθάρισμα.

Παράλληλα εμείς θέλοντας να κάνουμε την καθημερινότητα σας πιο εύκολη και άνετη χρησιμοποιούμε easy clean υφάσματα. Το easy clean ύφασμα είναι πολύ πρακτικό και καθαρίζει από έναν μεγάλο αριθμό λεκέδων, όμως κάθε περίπτωση διαφέρει μεταξύ της και καθορίζεται εν πολύς από την έκταση, την ποσότητα και το βάθος του λεκέ.

 

Προφανώς και δεν είναι το ίδιο να πέσει μισό φλιτζάνι καφές ή μισό ποτήρι κρασί με το να χυθεί ένα ολόκληρο μπουκάλι κόκκινο κρασί. Για αυτό φροντίστε να είστε προσεκτικοί και σε περίπτωση που υπάρξει λεκές να καθαριστεί το συντομότερο δυνατό. Επίσης σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε σεσουάρ από κοντινή απόσταση, για να στεγνώσετε το σαλόνι σας. Θα δημιουργήσει τοπικό κάψιμο στον καναπέ και μεγάλη φθορά εν γένει. Παράλληλα είναι πολύ σημαντικό όταν θέλετε να μετακινήσετε τον καναπέ να μην τον σέρνετε, γιατί είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί φθορά στα πόδια ή ακόμα χειρότερα να γινει ζημία εσωτερικά στο σκελετό του.

 

Προσπαθήστε να βρείτε μια σταθερή θέση για τον καναπέ σας και σε περίπτωση μεταφοράς του φροντίστε να διαθέτετε άτομα ικανά να το μετακινήσουν σηκώνοντας τον. Ένα απλό πέρασμα των καναπέδων σε τακτική βάση με κάποιο ειδικό καθαριστικό αρκεί για να διατηρήσει το σαλόνι σας καινούργιο για πολλά χρόνια.

 

Τα μαξιλάρια πλάτης ή καθίσματος ενός καναπέ μας είναι κατασκευασμένα από εξαιρετικής ποιότητας αφρώδη υλικά. Η φόρμα τους ορίζεται από το γέμισμα τους. Όσο πιο συχνή είναι η χρήση σε συγκεκριμένα σημεία τόσο πιο πιθανό είναι να αλλάξει η ακεραιότητα και ο όγκος τους. Για αυτό σας προτείνουμε να μην κάθεστε σταθερά σε ένα σημείο αλλά να εναλλάσετε θέσεις. Στα μαξιλάρια πλάτης πιο συγκεκριμένα χρειάζεται να γίνεται τακτικά εκ νέου φορμάρισμα από εσάς γιατί με τον καιρό και την χρήση μπορεί να αλλάξει λίγο η φόρμα τους, αλλά με περιποίηση και φροντίδα θα επανέλθουν ξανά στην αρχική τους φόρμα.

 

Πολύ σημαντικό είναι τόσο κατά την αποσυσκευασία του καναπέ, όσο και σε καθημερινό επίπεδο να μην χρησιμοποιείτε αιχμηρά αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν πολύ σοβαρή ζημιά στο σαλόνι σας.

2. Χρήσιμες συμβουλές για έπιπλα από ξύλο

odigies xrisis 22

Τα έπιπλα από ξύλο ή φυσικό καπλαμά έχουν ευαισθησία στις υψηλές θερμοκρασίες, στην έκθεση στον ήλιο και την υγρασία. Για αυτό και χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα.

Ιδανικά πρέπει να αποφεύγετε να τα τοποθετείτε κοντά σε παράθυρα, πόρτες ή γενικότερα σημεία που να μπορούν να εκτεθούν στον ήλιο.

 

Για να τα διατηρήσετε αναλλοίωτα πρέπει κατά καιρούς να τα στιλβώνετε με ειδικά προϊόντα (πάστες) ανάλογα με το υλικό τους. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να διατηρήσετε την λάμψει και την ποιότητα του επίπλου. Τα προϊόντα αυτά μπορούν να βρεθούν σε εξειδικευμένα καταστήματα.

 

Για την καθημερινή καθαριότητα τους αρκεί και ένα πέρασμα με καθαρό πανί, νοτισμένο σε διάλυμα με νερό και ελάχιστο ήπιο απορρυπαντικό. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να κάνετε καθημερινή ή εβδομαδιαία συντήρηση του επίπλου. Αν επιθυμείτε να τα μετακινήσετε στο χώρο μην τα σέρνετε! Είναι από τα πλέον συνηθισμένα ατυχήματα που μπορούν να συμβούν.

 

Αν δεν έχετε την απαιτούμενη γνώση και εμπειρία, είναι προτιμότερο να καλέσετε εξειδικευμένους τεχνίτες. Οι σύμβουλοι διακόσμησης που θα γνωρίσετε στα καταστήματα μας θα σας δείξουν από τον δειγματισμό κιόλας τον σωστό τρόπο ανοίγματος της προέκτασης μιας τραπεζαρίας, τον τρόπο λειτουργείας στον μηχανισμό ενός κρεβατιού με αποθηκευτικό χώρο ή το πως πρέπει να ανοίγει ένα κομοδίνο ή μια συρταριέρα.

Προσπαθήστε να μην υπερφορτώνετε τα ράφια ή τα συρτάρια γιατί επιβαρύνονται οι μηχανισμοί και η στατική δομή του επίπλου, ενώ όταν βλέπετε ότι υπάρχουν δύο πόμολα τότε χρησιμοποιείστε και τα δύο σας χέρια για να ανοίξετε ομαλά το συρτάρι, διότι ειδικά αν είναι φορτωμένο το συρτάρι να δημιουργηθεί βλάβη στους μηχανισμούς ή και σε άλλα μέρη του συρταριού και του επίπλου γενικότερά καθώς το φορτίο του επίπλου επηρεάζει και στην συνολική φόρμα του, οπότε μπορεί να επέλθει παραμόρφωση. Το ίδιο ισχύει και για τον αποθηκευτικό χώρο των κρεβατιών που έχουν ποδαράκια στήριξης.

 

Εμείς θα σας προτείναμε να σφίγγετε ανά δώδεκα μήνες ξανά τις βίδες των επίπλων.

Βέβαια οφείλετε να είστε προσεκτικοί με το βίδωμα μιας και αν δεν είναι ακριβές μπορεί να παρουσιάσει πρόβλημα αποδοτικότητας ή λειτουργικότητας του επίπλου, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει τον σχετικό έλεγχο. Είναι σημαντικό επίσης να προσέχετε τον τρόπο με τον οποίο κάθεστε σε μια καρέκλα. Δεν πρέπει να γέρνετε προς τα πίσω και να στηρίζεστε στα δύο πόδια της καρέκλας, γιατί είναι πολύ επικίνδυνο.

Μεταφέροντας όλο σας το βάρος σε δύο μόλις πόδια κινδυνεύετε από το να ανοίξει απλά η καρέκλα μέχρι να σπάσει και να χτυπήσετε πολύ σοβαρά.

 

Ακόμα είναι σημαντικό για την καλή συντήρηση της καρέκλας να ακουμπάνε και τα τέσσερα πόδια της στο ίδιο ύψος και όχι να είναι για παράδειγμα μισή πάνω στο χαλί και μισό στο δάπεδο, γιατί μπορεί με τον καιρό να φθαρεί η στατικότητα της. Φροντίστε οι πόρτες από τις ντουλάπες ή τους μπουφέδες να μην μένουν ανοικτές. Το βάρος τους, ιδιαίτερα στις ντουλάπες, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

3. Συμβουλές για καλή χρήση και συντήρηση επίπλων από μελαμινούχα υλικά.

odigies xrisis 3

Οι σύγχρονες μελαμίνες είναι ένα εξαιρετικό ανθεκτικό υλικό σε διάφορα χρώματα, αποχρώσεις και υφές που προσομοιώνουν τον φυσικό καπλαμά, έχοντας όμως πολλαπλάσια αντοχή και όντας σημαντικά πιο οικονομικές.

 

Όπως τα περισσότερα έπιπλα έτσι και τα μελαμινούχα χρειάζονται προσοχή στην έκθεση στον ήλιο ή σε υψηλές θερμοκρασίες γενικότερα.

 

Δεν συναντάμε πολλές διαφορές στους τρόπους καλής χρήσης και συντήρησης σε σχέση με τα έπιπλα από ξύλο ή φυσικό καπλαμά που είδαμε νωρίτερα. Δύο είναι οι βασικές διαφορές.

 

Η πρώτη είναι πως τα έπιπλα από μελαμινούχα υλικά δεν χρειάζονται στίλβωμα και μπορούν να καθαριστούν εύκολα ακόμα και με ένα υγρό πανί. Και η δεύτερη πως το νερό σε γενικές γραμμές είναι φιλικό μαζί τους, αλλά χρειάζεται προσοχή μήπως τα πλαϊνά τμήματα (σόκορα) εμποτιστούν και φουσκώσουν.

4. Χρήσιμες συμβουλές για έπιπλα με επιτοίχια εξάρτηση

odigies xrisis 4

Σε όλα τα έπιπλα που περιλαμβάνουν επιτοίχια στοιχεία (συνθέσεις, ράφια κ.λπ.) πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα και προσοχή στη θέση και τον τρόπο εξάρτησής τους από τον τοίχο.

 

Χρησιμοποιείτε πάντα τα κατάλληλα βύσματα που παρέχονται με τη συσκευασία και ελέγχετε κάθε φορά την ποιότητα του τοίχου στον οποίο θα τα εξαρτήσετε. Ένας σαθρός τοίχος, με κακής ποιότητας υλικά ή μια τοιχοποιία με μεγάλη ποσότητα σοβά για την κάλυψη ατελειών, δεν ενδείκνυνται για βαριές εξαρτήσεις. Σύντομα, από το βάρος και μόνο του επίπλου θα δημιουργηθούν προβλήματα. Κατά τη διάτρησή τους με το ηλεκτρικό δράπανο, τέτοια θέματα αποκαλύπτονται εύκολα. Σε τέτοιες περιπτώσεις το καλύτερο είναι να ζητήσετε τη γνώμη ενός ειδικού.

 

Η υπεφόρτωση των ραφιών ή των συνθέσεων με βαριά αντικείμενα ή βιβλία είναι ένας ακόμα χαρακτηριστικός λόγος που μπορεί να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα. Ειδικά τα βιβλία έχουν συχνά μεγάλο βάρος για τον όγκο τους και είναι πολύ πιθανό να υπερφορτώσετε τα ράφια δίχως καν να το καταλάβετε.
Οφείλετε για να διασφαλίζεται την καλή χρήση των επίπλων σας να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες μέγιστης φόρτωσης του κατασκευαστή.

 

Ένας καλός τρόπος υπολογισμού είναι να υπολογίζεται 1,5 κιλό βάρους ανά βύσμα εξάρτησης στον τοίχο. Αν για παράδειγμα ένα ράφι στηρίζεται στον τοίχο από 2 βύσματα δεν πρέπει να δεχτεί βάρος άνω των 3 κιλών μαζί με το βάροσ του επίπλου. Με αυτόν τον τρόπο θα πετυχαίνετε πάντα την ομαλή στατική δομή των συνθέσεων.

Οι πληροφορίες αυτές, που απορρέουν από την εμπειρία, αλλά και τα τεχνικά χαρακτηριστικά που μας δίνουν οι πιστοποιημένοι συνεργάτες μας, αφορούν, όχι μόνο σε δικά μας έπιπλα, αλλά και σε όλα τα είδη που εξαρτώνται από τοίχους.

 

Ιδιαίτερη προσοχή δείξτε στις επιτοίχιες εξαρτήσεις των παιδικών δωματίων, όπου κινούνται, παίζουν και κοιμούνται παιδιά. Αποφύγετε τα ράφια πάνω από τα παιδικά κρεβάτια, εφαρμόστε την καλύτερη δυνατή στήριξη στα επιτοίχια στοιχεία και φροντίστε να δέχονται λιγότερο φορτίο.

5. Χρήσιμες συμβουλές για στρώματα

odigies xrisis 5

Τα στρώματα αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία. Εμείς σας προτείνουμε να μετακινείται περιστροφικά ή πάνω κάτω το στρώμα σας τουλάχιστον 2 φορές τον χρόνο, ούτως ώστε να γίνεται σωστή ανακατανομή των εσωτερικών στοιχείων και να στεγνώνει η κάθε πλευρά από την υγρασία που του μεταφέρουμε καθημερινά.

 

Προσέξτε να μην διπλώνετε το στρώμα σας γιατί είναι πολύ πιθανό να του δημιουργήσετε ανεπανόρθωτη ζημιά. Κατά την μετακίνηση του στρώματος πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τόσο από που θα πιάσετε το στρώμα όσο και τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσετε. Τα στρώματα δεν πρέπει επουδενί να μεταφέρονται συρώμενα!

 

Ζητήστε την βοήθεια και κάποιου άλλου οικείου σας για να το σηκώσετε σε περίπτωση μετακίνησης. Χρήσιμη υποσημείωση είναι πως τα χερούλια που υπάρχουν στο πλάι ενός στρώματος είναι πολλές φορές απλά διακοσμητικά και δεν προσφέρονται για την μεταφορά του. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να μην κάθεστε καθημερινά στο ίδιο σημείο καθώς ξυπνάτε ή ξαπλώνεται γιατί είναι πολύ πιθανό από την καθημερινή τριβή να μαλακώσει και να μην σας αφήνει την ίδια αίσθηση όπως όταν το πρωτοπήρατε.

 

Άλλο ένα σύνηθες φαινόμενο που παρατηρείται είναι να περπατάει κάποιος πάνω στο στρώμα ή να χοροπηδάνε παιδιά ή ακόμα και γονείς με παιδιά μαζί. Σίγουρα είναι πολύ ευχάριστο το παιχνίδι μέσα στην οικογένεια αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι καλό να αποφεύγεται γιατί δημιουργεί φθορά στο στρώμα και αλλοιώνει πολλές φορές στην σύσταση του. Γενικά τα στρώματα επειδή αποτελούν άμεσο κομμάτι της καθημερινότητας μας πρέπει να καθαρίζονται σωστά και να αερίζονται τακτικά για να μην μαζεύουν σκόνη ή βακτήρια που μπορεί να πυροδοτήσουν αλλεργίες.

 

Εμείς θα σας προτείναμε να χρησιμοποιείτε αντιβακτηριακό σπρέι για την καλύτερη καθαριότητα του στρώματος.

 

Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η καλή χρήση ενός στρώματος περιλαμβάνει και τη χρήση καλής ποιότητας σεντονιών και υποσέντονων ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία κόμπων στο στρώμα μακροπρόθεσμα.

6. Χρήσιμες συμβουλές για χαλιά

carpet 1

Τα χειροποίητα χαλιά ΕΚΒΑΤΑΝ χρειάζονται συχνή φροντίδα και μεράκι. Διαλέξτε λοιπόν μια μέρα με ηλιοφάνεια για τον καθαρισμό των χαλιών σας και αφού εξοπλιστείτε με τα κατάλληλα υλικά, ξεκινήστε.

 

Ο πιο συνήθης τρόπος καθαρισμού των χαλιών είναι η χρήση άσπρου ξυδιού. Κάνει πιο ζωντανά τα χρώματα και επιπλέον έχει απολυμαντική δράση. Αυτό είναι απλό και μπορεί να γίνει στο σπίτι σας.

 

Το βαθύ καθάρισμα που πρέπει να γίνεται κάθε 4-5 χρόνια, αφήστε το στα χέρια των ειδικών καθαριστών, του τμήματος Service των καταστημάτων ΜΑΡΜΑΡΙΔΗΣ ΕΠΙΠΛΑ, που εκτός από το πλύσιμο και τη συντήρηση, παρέχουν υπηρεσίες και στην επιδιόρθωση των χαλιών.

 

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

 

ΜΑΛΛΙΝΑ ΧΑΛΙΑ Καθαρίστε τα με την ηλεκτρική (μέγιστη ισχύ 1600 watt) με κατεύθυνση πάντα προς τη φορά του πέλους.

 

Η σκόνη που μαζεύεται πάνω σε ένα χειροποίητο χαλί ΕΚΒΑΤΑΝ μπορεί να επηρεάσει την μακροβιότητα του. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο το να το καθαρίζεται μία φορά το χρόνο, σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες.

 

Με ένα ειδικό ξεσκονιστήρι χτυπήστε ελαφρά το χαλί από την πίσω πλευρά, ώστε η σκόνη να μετακινηθεί από το στημόνι, όπου έχει επικαθίσει, στην επιφάνεια του πέλους. Τραβήξτε, στη συνέχεια, με την ηλεκτρική σκούπα, τη σκόνη που επικάθισε στην επιφάνεια του.

 

Ετοιμάστε ένα διάλυμα, με ουδέτερο απορρυπαντικό για πολύ ευαίσθητα ρούχα, με αναλογία μια κουταλιά της σούπας ανά 5 λίτρα νερού. Μουσκέψτε ένα άσπρο πανί στο διάλυμα και τρίψτε μια γωνία του χαλιού.

Αν το πανί χρωματιστεί απευθυνθείτε σε εμάς.

 

Αν το πανί δεν χρωματιστεί, βουρτσίστε το χαλί, με μια μαλακή βούρτσα βουτηγμένη στο διάλυμα. Ξεπλύνετε με καθαρό νερό. Προσέξτε να μην αφήσετε ίχνη απορρυπαντικού πάνω στο χαλί. Προσέξτε να μην ποτίσετε τη βάση του χαλιού (στημόνι). Εάν το χαλί είναι πολύ βρεγμένο, στεγνώστε το από την πίσω πλευρά με ένα πιστολάκι μαλλιών.

 

ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΤΕ ΤΗΝ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΤΕΣΤ ΜΕ ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΠΑΝΙ

 

ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΛΕΚΕΔΕΣ

 

Αφαιρέστε τους λεκέδες με απορροφητικά χαρτομάντιλα και χρησιμοποιήστε στη συνέχεια τα υλικά που αναγράφονται στην κατάσταση με ένα καθαρό ύφασμα, αρχίζοντας πάντα από την άκρη προς το κέντρο του λεκέ και προς τη φορά του πέλους. ΠΡΩΤΑ ΟΜΩΣ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΣΤ ΜΕ ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΠΑΝΙ.

Μη μουσκεύετε το χαλί περισσότερο από το κανονικό. Μετά τον καθαρισμό στεγνώστε το χαλί ΕΚΒΑΤΑΝ με ένα πιστολάκι μαλλιών.

 

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΧΑΛΙΩΝ

 

Τυλίξτε το χαλί και τοποθετήστε το χαλί μέσα στη συσκευασία του. Μην αποθηκεύετε το χαλί σε πλαστικούς σάκους γιατί δεν μπορεί να αναπνέει.